::: Kategori Seçiniz :::
SERMAYE ŞİRKETLERİNDE ELEKTRONİK YÖNETİM/MÜDÜRLER KURULU TOPLANTISI

Çin’in Wuhan kentinde baÅŸlayıp bütün dünyaya yayılan Yeni Tip Corona Virüs (Covid19) salgını bütün ülkeleri etkilemekte olup, ülkemizde de etkilerini göstermekte ve yayılmaya devam etmektedir. Virüsün yayılımını engellemek veya en azından azaltmak adına bütün dünyada olduÄŸu gibi ülkemizde de üst üste tedbirler alınmakta, insanlar ve ticaret firmalarının faaliyetlerine kısıtlamalar getirilmektedir. Bu kısıtlamalardan bir tanesi de 65 yaÅŸ üstü vatandaÅŸlarımıza sokaÄŸa çıkma getirilmesi olmuÅŸtur.

Türkiye’de kurulu bulunan bir çok sermaye ÅŸirketinin Yönetim kurulunda 65 yaÅŸ üstü vatandaşımız BaÅŸkan ve Üye olarak görev yapmakta olup, onlara yönelik sokaÄŸa çıkma yasağı bu ÅŸirketlerin fiziki ortamda yönetim kurulu toplantısı yapmasına engel oluÅŸturmaktadır. Böyle bir durumda ÅŸirket faaliyetlerinin devamı açısından 13.01.2011 tarihinde yürürlüÄŸe giren 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun 1527. Maddesine Sermaye ÅŸirketlerinde Yönetim Kurulu ve müdürler kurulu toplantılarının elektronik ortamda yapılabilmesine yönelik hüküm olarak “Åžirket sözleÅŸmesinde veya esas sözleÅŸmede düzenlenmiÅŸ olması ÅŸartıyla, sermaye ÅŸirketlerinde yönetim kurulu ve müdürler kurulu tamamen elektronik ortamda yapılabileceÄŸi gibi, bazı üyelerin fiziken mevcut bulundukları bir toplantıya bir kısım üyelerin  elektronik  ortamda  katılması  yoluyla  da  icra edilebilir” ÅŸeklinde düzenleme yapılmıştır. Madde hükmünden anlaşılacağı üzere elektronik yönetim/müdürler kurulu toplantısı yapılabilmesinin birinci ÅŸartı bu durumun Åžirket sözleÅŸmesinde veya esas sözleÅŸmede düzenlenmiÅŸ olmasıdır.

Türk Ticaret Kanunuyla getirilen bu imkanın nasıl kullanılacağına yönelik Ticaret Bakanlığınca 29.08.2012 tarih 28396 sayılı resmi gazetede yayımlanan Ticaret Åžirketlerinde Anonim Åžirket Genel Kurulları Dışında Elektronik Ortamda Yapılacak Kurullar Hakkında TebliÄŸ ile açıklamalar yapılmıştır. Buna göre Bu ÅŸirketlerde elektronik katılım elektronik toplantı sistemi adı verilen sistem üzerinden yapılacaktır. Åžirketler elektronik toplantı sistemini kendileri de kurabilirler, destek hizmeti de alabilirler. Ancak kurulacak elektronik toplantı sisteminin Kanun ve TebliÄŸ hükümlerine uygunluÄŸu Türkiye Bilimsel ve Teknolojik AraÅŸtırma Kurumu, Bilgi Teknolojileri ve Ä°letiÅŸim Kurumu veya bünyesinde asgari CISA sertifikası bulunan personele sahip ve bu alanda denetim yapmaya yetkilendirilmiÅŸ ÅŸirketlerden alınacak teknik raporla ispatlanır. Teknik rapor ticaret sicili müdürlüÄŸüne tescil ve ilan ettirilir. Elektronik Toplantı Sistemi, toplantıya elektronik ortamda katılmayı beyan eden hak sahiplerinin girebilmesi için toplantı çaÄŸrısında belirtilen gün ve saatten bir saat önce eriÅŸime açılır. Elektronik Toplantı Sisteminin açılması ile birlikte toplantıya elektronik ortamda katılmayı beyan eden hak sahipleri güvenli elektronik imzalarıyla sisteme giriÅŸ yaparlar. Hak sahibi, elektronik ortamda katıldığı toplantıda ilgili gündeme iliÅŸkin görüÅŸlerini Elektronik Toplantı Sistemi üzerinden yazılı veya sesli olarak iletir. Toplantıya elektronik ortamda katılan kiÅŸiler, toplantı baÅŸkanının ilgili gündem maddesine iliÅŸkin oylamaya geçildiÄŸini bildirmesinden sonra ilgili gündem maddesini Elektronik Toplantı Sistemi üzerinden oylarlar. Oylama sonucu ve varsa muhalefet beyanları BaÅŸkan tarafından toplantı tutanağına ve/veya ilgili karara eklenir.

Türk Ticaret Kanunu ve buna baÄŸlı olarak çıkarılan tebliÄŸ ile düzenlenen Sermaye Åžirketlerinde Yönetim/Müdürler Kurulu Toplantılarının Elektronik ortamda yapılması bugüne kadar ülkemizde çok fazla uygulama imkanı bulamamışsa da, dünyanın geçmekte olduÄŸu bu salgın hastalık günlerinde ÅŸirketlerin yönetimsel faaliyetlerinin resmi anlamda devamını saÄŸlayacak bir yasal imkan olarak daha fazla kullanılmaya baÅŸlanacaktır.  
 
                                                                                  Halil GÜVENDÄ°REN
                                                                                 SMMM – Bağımsız Denetçi