::: Kategori Seçiniz :::
Risk Yönetimi

Atlara Değil Jokeylere Oynayın

 
Ocak-Åžubat 2017
 

RÄ°SK SERMAYEDARLARI, OLASI BÄ°R yatırımı deÄŸerlendirirken genelde ÅŸirketin kurucularına bakarlar. Onların arka planlarını araÅŸtırırlar, geçmiÅŸte yaptıkları iÅŸlere bakarlar ve referansları kontrol ederler. Ancak 681 ÅŸirketten 885 kurumsal risk sermayedarının katılımıyla gerçekleÅŸtirilen yeni bir araÅŸtırmaya göre risk sermayedarlarının çoÄŸu yönetim ekibinin (genelde kuruculardan oluÅŸur) en önemli unsur olduÄŸuna inanıyor, hatta iÅŸ fikrinden bile fazla önemsiyorlar. AraÅŸtırmaya katılanların yüzde 47’si, yönetim ekibinin en önemli unsur olduÄŸunu söylerken iÅŸ modeli, pazar veya endüstri gibi iÅŸ konularını önceleyenlerin oranı yüzde 37’de kalıyor. (Kalan kısmın önemli bir bölümü öncelik olarak ÅŸirketin, risk sermayesi ÅŸirketinin portföyüne uygunluÄŸunu söyledi.) Sonuçlar, incelenen ÅŸirketin yaşı ve endüstrisine göre deÄŸiÅŸiklik gösteriyor. Yönetim ekibi, erken dönem start-up’larda ve IT ÅŸirketlerinde daha önemli görülüyor. Risk sermayedarları ÅŸirketleri deÄŸerlendirirken yeteneklerine, endüstri uzmanlıklarına, tutkularına, ekip çalışması anlayışlarına ve giriÅŸimcilik deneyimlerine bakıyorlar.  Bu sonuçlar coÄŸrafi konuma göre de deÄŸiÅŸiyor: ÖrneÄŸin, California’daki risk sermayesi ÅŸirketleri tutkuyu daha önemserken deneyimi daha geri plana atıyorlar. Ayrıca risk sermayedarları ortalamada 10 referansı kontrol ettiklerini söylüyorlar.

Bu geniÅŸ çaplı araÅŸtırmadan elde edilen tek sonuç yönetim ekibinin önemli olması deÄŸil. AraÅŸtırma, risk sermayedarlarının anlaÅŸmaları nasıl deÄŸerlendirdiklerini ve yatırım yapıldıktan sonra kurucuların nasıl yönetilip yönlendirileceÄŸini de ortaya koyuyor. Ayrıca risk sermayedarları sadece anlaÅŸma aÅŸamasında yöneticilere odaklanmakla kalmıyor, yatırımlarının performansını deÄŸerlendirirken de yönetim ekibini önemli bir parametre olarak görüyor. AraÅŸtırmacılar, “Yöneticiler iÅŸin baÅŸarısında çok önemli bir etken” diyor. 

ARAÅžTIRMA HAKKINDA: “How Do Venture Capitalists Make Decisions?” Paul A. Gompers ve çalışma arkadaÅŸları (NationalBureau of Economic Research yayını)